J. RIZMAN: Sme radi, že sme nemuseli bojovať o existenciu samostatného MŽP

14.07.2012 Bratislava

Bratislava 14. júla (TASR) - Šéf organizácie Greenpeace Slovensko Juraj Rizman je rád, že environmentalisti počas prvých sto dní novej vlády a nového vedenia envirorezortu nemuseli bojovať o jeho existenciu ani obhajovať základné tézy environmentálnej politiky a význam ochrany a tvorby životného prostredia pre občanov a štát. "Namiesto toho sme sa v dialógu s vládou a ministerstvom mohli sústrediť na konkrétne témy, jednotlivé problémy a ich riešenie," konštatoval pre TASR.

Environmentálne organizácie už počas prvých 100 dní napríklad nastolili otázku environmentálnej výchovy, chýbajúcej koncepcie environmentálneho vzdelávania a nutnosti koordinovaného nadrezortného prístupu k tejto problematike. "Zdá sa, že minimálne v tejto oblasti by sa mohol postupne naštartovať proces, ktorý by mal vyvrcholiť vypracovaním nových koncepčných materiálov, rozbehnutím spolupráce medzi štátom a mimovládkami, ako aj konkrétnych programov," doplnil.

V ostatných otázkach kľúčových legislatívnych noriem, ako sú zákon o ochrane prírody a krajiny alebo zákon o odpadoch, sa podľa Rizmanových slov významnejší posun zatiaľ dosiahnuť nepodarilo. "Ale ak nič iné, pozitívne je, že dialóg medzi štátom, podnikateľskými subjektmi, akademickou obcou a mimovládnymi organizáciami o týchto témach pokračuje," poukázal.

Transparentný predaj emisných kvót, ktorý avizuje nové vedenie ako jednu zo svojich priorít, považuje Rizman za mimoriadne dôležitú tému. "Presadzujeme konkrétny prorastový a protikrízový projekt, ktorý by zabezpečil, že financie z obchodovania s emisiami neskončia ako zdroje na plátanie dier štátneho rozpočtu či peniaze na účtoch najväčších znečisťovateľov. Presadzujeme, aby štát financie z emisií investoval do celoslovenského projektu zatepľovania bytov, domov a verejných budov," uzavrel.
 

Vyberte región